Lördag 22.7 till fredag 28.7.2023, daglig besökstid kl. 12-18.

Pellinge Hembygdsförening (PHF) ordnar årligen besöksvecka på Klovharun då privatpersoner kan besöka Klovharun med egna båtar och bekanta sig med den lilla stugan på holmen. Alternativt kan man delta i guidade turer (se punkten “guidade turer”) som ordnas varje dag under veckan. Föreningens representant är på plats under hela veckan och berättar på begäran om Pellinge, Tove Jansson och Klovharun på svenska, finska och engelska. Under besöksveckan uppbärs en avgift på 5 €/person för besök inne i stugan. Medlen används för underhåll av Klovharun.

Kommersiella operatörer, researrangörer och andra aktörer får ta i land och besöka stugan endast med särskilt tillstånd av Pellinge Hembygdsförening. Det är inte möjligt att övernatta. Under andra tider än besöksveckan är stugan uthyrd och i privatbruk och landstigning är tillåten endast i undantagsfall och med av Pellinge Hembygdsförening på förhand beviljat tillstånd.

 

Före besöket

 • Med egen båt: Ta med fenders, ankare och tillräckligt med långa linor. Klovharun är en naturhamn med begränsade förtöjningsmöjligheter. Var beredd att vänta på din landingstur speciellt vid fint väder.
 • Vid behov informerar PHF:s representant var man kan ta i land. Den lilla bukten måste hållas ledig från båtar och ankarlinor för båten med guidade turer. Närmare uppgifter om tidtabellerna ges på plats.
 • Maximiantalet personer i en grupp är 12 personer.
 • Det är förbjudet att ta husdjur med till holmen – inte ens i koppel - på grund av fåglarnas häckning.
 • Holmen och stugan är i privat ägo och det är inte tillåtet att ordna kommersiella turer dit utan PHF:s tillstånd. Man får fotografera, banda ljud och filma på ön för eget privatbruk men i kommersiellt eller professionellt syfte bör PHF meddelas i förväg och användning av materialet är förknippat med en avgift. Användning av drönare är förbjudet. Vid behov ger intendenten tilläggsuppgifter på pellingeklovharun(at)gmail.com.
 • Ta med dig tillräckligt med dricka, sol- och vindtäta och varma kläder, samt bekväma och stadiga skor.
 • Terrängen är utmanande och klipporna kan vara mycket hala. Klovharun är olämplig för personer med funktionshinder.
 • Det lönar sig att ta med kontanter ifall man göra uppköp vid någon av gårdsbutikerna osv. i Pellinge. Alla tar inte emot kreditkort.

På Klovharun

 • Klovharun är en unik holme med en rik och mångsidig, men samtidigt delvis hotad växtlighet. Vi strävar till att bevara stugan med omgivning i så ursprungligt skick som möjligt. Därför är stället öppet för allmänheten endast under besöksveckan. Skäret är mycket välbesökt och därför bildas köar ohjälpligen speciellt vid fint väder. De guidade turerna har en strikt tidtabell varför kösystemet inte kan tillämpas för dessa besökare. Vi ber om förståelse och positiv besöksanda. Reservera tillräckligt med tid för din utflykt.
 • En familj eller några personer kan besöka stugan samtidigt.
 • Rör ingenting i stugan, varken föremål eller möbler.
 • Guiderna koordinerar besöken i bastun.
 • När du rör dig på ön bör du se upp för fågelbon och respektera fågellivet. Det är förbjudet att plocka blommor, växter och stenar. Trampa inte ner växtligheten. Observera att det kan finnas fästingar i gräset.
 • Håll reda på barnen och lär dem att respektera naturen. Det är förbjudet att hoppa ner från övergångsbron. Klipporna är ställvis branta och tidvis mycket hala.
 • Man kan besöka Klovharun dagstid under de angivna besökstiderna, men övernattning är inte tillåtet, inte heller i båt i stranden.
 • Om du har med dig proviant, se till att du tar med dig allt skräp.
 • Utedasset är stängt för besökare.
 • Alla besökare rör sig på ön och i stugan på eget ansvar!

I Pellinge

Ta en titt på www.visitpellinge.fi om du vill veta vad som händer i Pellinge på sommaren. Här några exempel:

Sundö

Försäljning av frilandsgrönsaker, potatis och garn direkt från gården alldeles vid färjfästet, självbetjäning, öppet 24/7, Sundövägen 5, www.sundo.fi

Pellinge Sommartorg

Ett mångsidigt, populärt sommartorg lördagar kl. 9-12 och i juli även onsdagar kl. 17-19, Sandholmsvägen 162, försäljning av bl.a. färsk fisk, delikatesser av lokalt fångad fisk, grönsaker, safter, syltar, bakverk, hantverk, blommor och båtar, Pellinge Hembygdsförening säljer även sina produkter på torget (t.ex. postkort, Pellingeböcker, sjökort), alla försäljare tar inte emot kortbetalning, www.visitpellinge.fi

Benitas Café

Ett mångsidigt café med A-rättigheter, maträtter, bränsleförsäljning, minigolf, hyresbastu, gästhamn, öppet varje dag under sommaren, Sandholmsvägen 162, www.visitpellinge.fi

Söderby-Boden

En betjänande bybutik i Söderby, Gamla Söderbyvägen 44, öppen varje dag under sommaren, www.soderbyboden.fi

Galleria ArtMarina

Konstnär Terttu Schroderus-Gustafssons målningar till salu i ett galleri vid havet, gallerian håller öppet under sommaren lö-sö kl. 12-16 och även mån-fre under besöksveckan (ring i så fall senast dagen innan), tel. 040 705 7461, Eidisvägen 261, kan även nås med båt, N60° 12’2 O25° 48’9

Gårdsbutik Smeds Gunnel

Bär-, frukt- och spannmålsprodukter samt honung, självbetjäning öppet 24/7, Söderbyvägen 330, www.smedsgunnel.fi

Nybondas Trädgård

Sommarblommor, örter, tomater och hallon, Bastuhamnsvägen 12, www.nybondastradgard.fi

Hörbergsgårdens museum

Pellinge Hembygdsförenings museum Hörbergsgården öppet sommarlördagar (17.6-12.8) kl. 12−15, fotoutställning med bilder från Klovharun av fotograf Pasi Markkanen och tidigare intendent för Klovharun Nina Sarnow. Traditionell midsommarfest vid museet på midsommardagen kl. 13 och barnfest arrangeras 13.7 kl. 15, Hörbergsvägen 10, www.pellingehembygdsforening.fi

Pellinge Musikdagar

Ett kammarmusikevenemang i augusti med flera konserter under veckoslutet, biljetter www.soderbyboden.fi & www.pellingemusikdagar.fi

KONTAKTUPPGIFTER

Hyresveckor, förfrågningar, mediabesök
Lisbeth Forss, intendent
pellingeklovharun(at)gmail.com

Guidade turer
Lisbeth Forss
klovharuntours(at)gmail.com