BESÖKSVECKA

Lördag 23.7 till fredag 29.7.2022, daglig besökstid kl. 12-18.

UNDANTAGSARRANGEMANG PÅ KLOVHARUN UNDER BESÖKSVECKAN 2022

Pellinge Hembygdsförening följer rådande restriktioner och rekommendationer för besök på Klovharun under sommaren 2022.
Man får besöka ön mellan lördagen den 23.7.2022 och fredagen den 29.7.2022 dagligen kl. 12-18
Två personer i sänder kan besöka stugan. Händerna bör desinficeras innan och efter besöket i stugan. Det är inte tillåtet att röra vid någonting. Bastun och källaren är stängda och kan inte besökas. Utedasset på ön är stängt för besökare. Föreningens husvakt är på plats hela veckan, men guidning ordnas inte i samma utsträckning som under normala förhållanden.
Alla besöker ön på eget ansvar.

Privatpersoner kan under ifrågavarande vecka besöka Klovharun med egna båtar eller delta i guidade turer (se punkten “guidade turer”). Kommersiella operatörer, researrangörer och andra aktörer får ta i land endast med särskilt tillstånd av Pellinge Hembygdsförening. Det är inte möjligt att övernatta. Under andra tider än besöksveckan är stugan uthyrd och i privatbruk och landstigning är tillåten endast i undantagsfall och med av Pellinge Hembygdsförening på förhand beviljat tillstånd. Under besöksveckan tas inget inträde, men under besöket kan man ge en frivillig donation. Medlen används för underhåll av Klovharun.

Pellinge Hembygdsförening (PHF) har husvakt på plats som vid behov berättar om Pellinge, Tove Jansson och Klovharun på svenska, finska och engelska.

 

Att beakta före besöket

 • Med egen båt: Ta med ankare och tillräckligt långa linor. Klovharun är en naturhamn med begränsade förtöjningsmöjligheter.
 • PHF:s husvakt informerar vid behov var man kan ta i land. Den lilla bukten måste hållas ledig från båtar och ankarlinor för båten med guidade turer. Husvakten ger närmare uppgifter om tidtabellerna på plats.
 • Ta med dig tillräckligt med dricka, sol- och vindtäta och varma kläder, samt bekväma och stadiga skor. Terrängen är utmanande och klipporna kan vara mycket hala. Klovharun är olämplig för personer med funktionshinder. Vi rekommenderar att du inte landar vid regnigt och/eller stormigt väder.
 • Maximiantalet personer i en grupp är 12 personer.
 • Det är förbjudet att ta husdjur med till holmen – inte ens i koppel - på grund av fåglarnas häckning.
 • För att bevara stugan i så ursprungligt skick som möjligt är stället öppet för allmänheten endast under ovannämnda vecka. Eftersom skäret är mycket välbesökt måste man emellanåt vänta på sin landstigningstur eller att komma in i stugan. Vi ber om förståelse i detta avseende.
 • Holmen är i privat ägo och det är inte tillåtet att ordna kommersiella turer till Klovharun utan PHF:s tillstånd. Man får fotografera, banda ljud och filma på ön för eget privatbruk men i kommersiellt eller professionellt syfte bör PHF meddelas i förväg och användning av materialet är förknippat med en avgift. Användning av drönare är förbjudet. Vid behov ger intendenten tilläggsuppgifter på pellingeklovharun(at)gmail.com.
 • Det lönar sig att ta med kontanter ifall man göra uppköp vid någon av gårdsbutikerna osv. i Pellinge. Alla tar inte emot kreditkort.

På Klovharun

 • Observera att alla besökare rör sig på ön (klipporna, övergångsbron och stugan med terrass) på eget ansvar!
 • Klovharun är en unik holme med en rik och mångsidig, men samtidigt delvis hotad växtlighet. När du rör dig på holmen, se upp för fågelbon, respektera fåglarnas tillvaro, plocka inte blommor och andra växter, ej heller stenar. Trampa inte ned växligheten. Se upp för fästingar i gräset.
 • Se efter barnen och berätta att man bör respektera naturen. Att hoppa ned från övergångsbron är förbjudet. Klipporna är ställvis branta och tidvis mycket hala.
 • Ta hänsyn till andra under ditt besök och ge även dem en möjlighet att bekanta sig med Klovharun.
 • Om du har med dig proviant, se till att du tar med dig allt skräp.
I Pellinge

Ta en titt på www.visitpellinge.fi om du vill veta vad som händer i Pellinge på sommaren. Här några exempel:

Sundö

Försäljning av frilandsgrönsaker direkt från gården alldeles vid färjfästet, självbetjäning, öppet 24/7, Sundövägen 5, www.sundo.fi.

Pellinge Sommartorg

Ett mångsidigt, populärt sommartorg lördagar kl. 9-12 och i juli även onsdagar kl. 17-19, Sandholmsvägen 162, försäljning av bl.a. färsk fisk, delikatesser av lokalt fångad fisk, grönsaker, safter, syltar, bakverk, hantverk, blommor och båtar, Pellinge Hembygdsförening säljer även sina produkter på torget (t.ex. postkort, Pellingeböcker, sjökort), alla försäljare tar inte emot kortbetalning, www.visitpellinge.fi

Benitas Café

Ett mångsidigt café med A-rättigheter, maträtter, bränsleförsäljning, minigolf, hyresbastu, gästhamn, öppet varje dag under sommaren, Sandholmsvägen 162, www.visitpellinge.fi

Söderby-Boden

En hjärtlig, betjänande bybutik i Söderby, Gamla Söderbyvägen 44, öppen varje dag under sommaren, www.soderbyboden.fi

Galleria ArtMarina

Konstnär Terttu Schroderus-Gustafssons målningar till salu i ett galleri vid havet, gallerian håller öppet under sommaren lö-sö kl. 12-18 och undantagsvis även mån-fre under besöksveckan (kom då överens om besök senast dagen innan, tel. 040 705 7461, Eidisvägen 261, kan även nås med båt, N60° 12’2 O25° 48’9

Gårdsbutik Smeds Gunnel

Bär-, frukt- och spannmålsprodukter samt grönsaker, självbetjäning öppet 24/7, Söderbyvägen 330, www.smedsgunnel.fi

Nybondas Trädgård

Sommarblommor, örter, grönsaksplantor, tomater och hallon, Bastuhamnsvägen 12, www.nybondastradgard.fi

Hörbergsgårdens museum

Pellinge Hembygdsförenings museum Hörbergsgården öppet sommarlördagar kl. 12−15, fotoutställning med gamla bilder från Pellinge, midsommarfest vid museet på midsommardagen kl. 13 och barnfest första onsdagen i juli (07.07.2021) kl. 15, Hörbergsvägen 10, www.pellingehembygdsforening.fi

Pellinge Musikdagar

Ett kammarmusikevenemang i augusti med flera konserter under veckoslutet, biljetter www.soderbyboden.fi & www.pellingemusikdagar.fi

KONTAKTUPPGIFTER

Hyresveckor, förfrågningar, mediabesök
Nina Sarnow, intendent
Tel. 050 5988 327
pellingeklovharun(at)gmail.com

Guidade turer
Lisbeth Forss
Tel. 040 189 5812
klovharuntours(at)gmail.com