Lauantai 22.7. − perjantai 28.7.2023, päivittäinen vierailuaika klo 12−18.

Pellingin kotiseutuyhdistys Pellinge Hembygdsförening (PHF) järjestää vuosittain Klovharunilla avoimien ovien viikon, jolloin yksityishenkilöillä on mahdollisuus vierailla saaressa omilla veneillään tai osallistua päivittäin järjestettäviin, opastettuihin retkiin (katso kohta ”opastetut retket”). Yhdistyksen edustaja on paikalla koko viikon ja kertoo pyydettäessä vierailijoille Pellingistä, Tove Janssonista ja Klovharusta suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Vierailuviikon aikana sisäänpääsymaksu mökkiin on 5 €/henkilö. Varat käytetään Klovharunin ylläpitämiseen.

Kaupalliset liikennöitsijät, matkanjärjestäjät tai muut toimijat saavat järjestää tutustumiskäyntejä Klovharunille ja siellä sijaitsevaan mökkiin ainoastaan Pellinge Hembygdsförening -yhdistyksen erityisluvalla. Yöpyminen ei ole mahdollista. Muina aikoina mökki on vuokrattu ja yksityiskäytössä eikä maihinnousu ole mahdollista kuin poikkeustapauksissa ja PHF:n etukäteen myöntämällä luvalla.

 

Ennen matkaa

 • Omalla veneellä saapuvat: ottakaa lepuuttajia, ankkuri ja tarpeeksi pitkiä kiinnitysköysiä mukaan. Klovharun on luonnonsatama, jossa ei ole kuin muutama kiinnityskoukku kalliolla. Rantautumista saattaa joutua odottamaan varsinkin kauniilla ja tuulettomalla säällä.
 • Yhdistyksen edustaja neuvoo tarvittaessa rantautumispaikan. Opastettujen retkien vene saapuu päivittäin saaren poukamaan. Tämä paikka on aina pidettävä vapaana niin veneistä kuin ankkuriliinoistakin. Yhdistyksen edustaja antaa lisätietoja paikan päällä aikatauluista.
 • Yksittäisen ryhmän koko saa olla enintään 12 henkilöä.
 • Kotieläinten tuonti saareen on ehdottomasti kielletty lintujen pesinnän takia.
 • Saari ja siellä oleva mökki ovat yksityisomistuksessa, eikä niihin saa tehdä kaupallisia retkiä ja tutustumiskäyntejä ilman Pellinge Hembygdsföreningin lupaa. Valokuvaaminen ja videointi sekä muunlainen taltiointi on sallittu ainoastaan yksityistarkoitukseen. Kaupalliseen tai ammatilliseen julkaisemiseen täytyy olla PHF:n etukäteen myöntämä lupa ja siihen liittyy mediamaksu. Kuvauskoptereiden käyttö on kielletty. Tarvittaessa intendentti antaa lisätietoja osoitteessa pellingeklovharun(at)gmail.com.
 • Ota mukaan riittävästi juotavaa, auringolta ja tuulelta suojaavat, myös lämpimät vaatteet sekä erittäin hyvät, tukevat kengät.
 • Maasto on haasteellinen ja kalliot voivat olla liukkaat. Klovharu ei sovi liikuntarajoitteisille henkilöille.
 • Matkalle kannattaa varata käteistä, jos haluaa asioida tilapuodeissa ym. Pellingissä. Kaikissa paikoissa ei ole korttimaksumahdollisuutta.

Klovharunilla

 • Klovharun on ainutlaatuinen saari, jonka luonto on herkkä ja haavoittuvainen. Mökki pyritään pitämään niin alkuperäisessä asussa kuin mahdollista. Tämän vuoksi saari on auki yleisölle ainoastaan tämän vierailuviikon aikana. Koska se vierailukohteena kuitenkin on erittäin suosittu, saatat joutua odottamaan mökkiin pääsyä. Opastetuilla retkillä on tiukka aikataulu, jonka vuoksi jonotuskäytäntöä ei voida soveltaa näihin ryhmiin. Pyydämme ymmärrystä ja retkimieltä tässä asiassa. Varaa siis käyntiisi tarpeeksi aikaa.
 • Mökissä saa vierailla perhekunta tai muutama henkilö kerrallaan.
 • Paikkoihin ja esineisiin ei saa koskea.
 • Oppaat koordinoivat vierailut saunaan.
 • Liikkuessasi saaressa varo linnunpesiä, kunnioita lintujen elämää, jätä kukat ja muut kasvit poimimatta ja kivet paikoilleen. Älä tallo kasvillisuutta. Huomioi että ruohikossa saattaa olla punkkeja.
 • Pidä huolta lapsista ja ohjeista heidät myös kunnioittamaan luontoa. Hyppiminen ylikulkusillalta alas on kielletty. Saaren kalliot ovat paikoitellen jyrkät ja ajoittain liukkaat.
 • Vierailuviikolla saareen voi tehdä päivävierailuja, mutta yöpyminen ei ole sallittua, ei myöskään ankkuroituna rantaan.
 • Jos nautit eväitä saaressa, muista viedä mukanasi kaikki jätteet ym.
 • Saaressa oleva huussi on suljettu vierailijoilta.
 • Kaikki vierailijat liikkuvat saarella ja mökissä omalla vastuulla!

Pellingissä

Nähdäksesi mitä muuta Pellingissä tapahtuu kesällä, käy sivustolla www.visitpellinge.fi. Tässä muutama esimerkki:

Sundö

Lossirannan tuntumassa Sundön tila, jossa avomaavihannesten, perunoiden ja villalankojen myyntiä suoraan tilalta, itsepalvelu avoinna 24/7, Sundöntie 5, www.sundo.fi.

Pellingin Kesätori

Monipuolinen kesätori kesälauantaisin klo 9-12 ja heinäkuussa myös keskiviikkoisin klo 17-19, Santasaarentie 162, myynnissä paikallisesti pyydettyä ja jalostettua kalaa, mehuja, hilloja, vihanneksia, leivonnaisia, käsitöitä, kukkia, veneitä ym., Pellinge Hembygdsförening myy torilla myös omia tuotteitaan kuten postikortteja, Pellinki-aiheisia kirjoja, merikortteja ym., kaikilla myyjillä ei ole korttimaksumahdollisuutta, www.visitpellinge.fi

Benitas Café

Monipuolinen kahvila, ruoka-annoksia, A-oikeudet, polttoainemyyntiä, minigolf, vuokrasauna, vierasvenesatama, auki joka päivä, Santasaarentie 162, www.visitpellinge.fi

Söderby-Boden

Viehättävä, palveleva kyläkauppa Söderbyn kylässä, Vanha Söderbyntie 44, auki joka päivä kesällä, www.soderbyboden.fi

Galleria ArtMarina

Taiteilija Terttu Schroderus-Gustafssonin maalauksia merellisessä galleriassa, auki kesällä la-su klo 12-16 ja vierailuviikon ajan myös ma-pe sopimuksen mukaan (soitto etukäteen viimeistään edellisenä päivänä), puh. 040 705 7461), Eidiksentie 261, perille pääsee myös veneellä N60° 12’2 O25° 48’9.

Smeds Gunnel -tilapuoti

Marja-, hedelmä- ja viljatuotteita sekä hunajaa, itsepalvelu, avoinna 24/7, Söderbyntie 330, www.smedsgunnel.fi

Nybondas Trädgård

Kesäkukkia, yrttejä, tomaatteja ja vadelmia, Bastuhamnintie 12, www.nybondastradgard.fi

Kotiseutumuseo Hörbergsgården

Museo auki kesälauantaisin (17.6-12.8) klo 12−15, valokuvanäyttely, jossa on valokuvaaja Pasi Markkasen ja Klovharunin entisen intendentin Nina Sarnowin kuvia Klovharunista. Jokavuotinen juhannuspäivän juhla klo 13.00 sekä lastenjuhla 13.7. klo 15.00, Hörbergintie 10, www.pellingehembygdsforening.fi

Pellingin Musiikkipäivät

Kamarimusiikkitapahtuma elokuussa, useita konsertteja viikonlopun aikana, lipunmyynti www.soderbyboden.fi & www.pellinginmusiikkipaivat.fi

YHTEYSTIEDOT

Vuokraviikot, kyselyt, mediavierailut
Lisbeth Forss, intendentti
pellingeklovharun(at)gmail.com

Opastetut retket
Lisbeth Forss
klovharuntours(at)gmail.com