Tietoa Klovharunista

Tove Janssonilla, muumikirjojen kirjoittajalla, oli kesäpaikka Pellingissä, kuten oli hänen vanhemmillaankin jo 1900-alkupuolella. Vuonna 1991 hän lahjoitti Klovharunilla sijaitsevan mökkinsä Pellinge Hembygdsförening -kotiseutuyhdistykselle. Seuraavana vuonna hän vietti saarella Tuulikki Pietilän kanssa viimeisen kesänsä oleskeltuaan siellä 28 vuoden ajan. Lahjoittamalla mökin yhdistykselle Tove halusi taata tämän ainutlaatuisen paikan säilymisen alkuperäisessä asussa tuleville sukupolville.

Klovharunin mökki on yksityisomistuksessa ja saaressa pätee jokamiehen oikeus. Maihinnousu on sallittu ainoastaan jokavuotisen vierailuviikon aikana. Vuonna 2023 viikko alkaa lauantaina 22.7. klo 12 ja päättyy perjantaina 28.7. klo 18. Päivittäinen vierailuaika on klo 12-18. Vierailu mökissä maksaa 5 €/henkilö.

Pellinki koostuu noin 200 saaresta Porvoossa Itä-Uudellamaalla. Maantieteellisesti Pellinki sijaitsee 50 km Helsingistä itään ja 22 km kaakkoon Porvoon keskustasta. Ajoaika Helsingistä on vajaa 2 tuntia ja Porvoosta Pellinkiin ajaa 45 minuutissa. Parhaiten perille pääsee autolla, sillä bussit Helsingistä ja Porvoosta Pellinkiin kulkevat hyvin harvoin.

Lossiyhteys Tirmosta yhdistää Pellingin mantereeseen. Pääsaarien Sundön, Tullandetin, Vähä-Pellingin, Suur-Pellingin sekä Ölandetin välillä on neljä siltaa. Ensimmäinen lossi tuli Pellinkiin 1960-luvun alussa ja tieverkosto saatiin valmiiksi 1980-luvun alkuvuosina. Kooltaan 6000-7000 m2:n suuruinen Klovharu sijaitsee avomerellä Suur-Pellingin eteläpuolella ja merimatka esim. Sturjanista tai Benitas Cafésta kestää 20-30 minuuttia.

YHTEYSTIEDOT

Vuokraviikot, kyselyt, mediavierailut
Lisbeth Forss, intendentti
pellingeklovharun(at)gmail.com

Opastetut retket
Lisbeth Forss
klovharuntours(at)gmail.com