Historiska foton från Pellinge

Vi kommer att visa bilder från gamla tider i Pellinge ur vårt arkiv. Bilderna byts ut med jämna intervaller. Flera har funnits i vår publikationer.

Pellinge Hembygdsförening grundades den 28.10.1936 under namnet Pellinge Hembygdsförening i Helsingfors r.f. Bland föreningens ursprungliga uppgifter var att under vinterhalvåret sammanföra dem som sommarbodde på Pellinge samt sådana Pellingebor som flyttat till Helsingfors. Här Några plock ur föreningens verksamhet och om att Pellinge sund har sedan medlet av 1500-talet varit en livlig och viktig trafikled - viktigare än kungsvägen till lands.

Utterholm
Hembygdsföreningen arrangerade många år, fram till ca 1960 utfärder till någon holme. Det arrangerades med servering och motorbåtstävlingar och något annat program. Bilden är från 1954 och utfärdsplatsen är Utterholmen.
Häst och släde i Tirmo
Hembygdsföreningen arrangerade regelbundet sommarfester i något av bygdens föreningshus. Här väntar en grupp yngre medlemmar mitt i vintern i Tirmo på att med häst forslas till Storpellinge. De skalll hålla en programtillställning på Skärgårdshemmet i början av 1950-talet.
Gunvor Ekholm
Föreningens julfester var välbesökta. Här trivs hedersordförande Gunvor Ekholm mitt bland de yngre festdeltagarna. Året är 1971.
Pellinge folkdansare
Pellinge Hembygdsförening firade sitt 50 årsjubileum med en fest på Brage i Helsingfors. Pellinge folkdansare uppvaktade med en fartfylld dans.
Rågen körs in på Väfvars
Framför Väfvars ria. Rågen (båndorna) körs in. Bilden är tagen 1912 av Oskar Ferlman. Mannen i vit skjorta med kaffekoppen är husbonden Anders (Väfvars –Ante). Sonen Emil är pojken som sitter närmast skrindan.
Stor-ryssjan vid Stor-Pellinge Baklandet
Felix, Julius och Kurt Liljeberg har håvat stor-ryssjan vid Stor-Pellinge Baklandet. Året är 1968. Fisken såldes mest som minkfoder. Denna fångstmetod upphörde på 1970-talet.
Linberedning
Linberedning, antagligen vid Nybondas i Söderby på 1920-talet.
Man drog not i Stor-Pellinge ännu in på 1920-talet.
Man drog not i Stor-Pellinge ännu in på 1920-talet.
Segelyacht 1900-talets början Pellinge sund
Denna ståtliga "segel(lust)yacht" som de allmänt kallades passerade sundet i början av 1900-talet. Bilden kan vara fotad av Borgåfotografen Nathalia Linsen för ett postkort.
Skonare passerade Pellinge sund på 1920-talet
Denna stora skonare passerade Pellinge sund på 1920-talet. Bilden är ur Verner Johanssons arkiv.
Timmerflotta bogseras genom Pellinge sund ca 1950.
Timmerflotta bogseras genom Pellinge sund ca 1950.
Tor-Erik Eriksson 1968 ombord på sin taxibåt Putte
Tor-Erik Eriksson var hösten 1968 tvungen att putsa snön av sin taxibåt Putte innan han kunde köra ut på Pellinge sund.