Terttu Schroderus-Gustafsson

Päivä elämässäni

Pellinge Nytt 2/2021
Artikkeli Terttu Schroderus-Gustafssonista och Galleria ArtMarinasta
Teksti ja kuvat: Nina Sarnow

Miten taiteilija Terttu Schroderus-Gustafsson päätyi Pellinkiin lähes 20 vuotta sitten? Mistä hän ammentaa inspiraationsa ja mitä hän tekee silloin kun ei maalaa? Astu kanssamme sisään hänen galleriaansa eräänä toukokuisena iltapäivänä Eidiksellä keväällä 2021.

Saaristoidylliä

Utuisen sumuisena toukokuun päivänä astuessani Galleria ArtMarinan pihapiiriin, minua tervehtii iloisesti vilkuttaen taiteilija Terttu Schroderus-Gustafsson. Idyllinen galleria sijaitsee erittäin kauniissa, vanhassa kulttuurimaisemassa, jossa katse heti ensimmäiseksi kiinnittyy horisonttiin ja sieraimiin kantautuu raikas meren tuoksu.

Iloinen ja puhelias taiteilija Terttu johdattaa minut yli 100-vuotiaan punamultamökin verannan kautta valoisaan galleriaan ja hän kertoo, kuinka seinät ovat talven aikana saaneet uuden, raikkaan maalipinnan. Edesmenneeltä anopilta perityt, herkät pitsiverhot reunustavat lumoavaa merimaisemaa, joka avautuu mökin ikkunoista. Vieressä olevalta venetelakalta kantautuu tälle vuodenajalle tyypillisiä ääniä, kun nosturin vaijerit kitisevät. On veneiden vesillelaskun aika. Samassa pihapiirissä kunnostetaan suvun toisen perheen piharakennusta ja vasaran tasainen naputus kuuluu venevajan takaisesta rannasta.

Juuret vahvasti Pohjois-Karjalassa, sielu meren äärellä

Mutta miten tänne vahvasti ruotsinkieliseen yhteisöön, Pellingin perukoille päätyi Pohjois-Karjalassa syntynyt, supisuomalainen Terttu?

”Monen mutkan kautta… Parikymmentä vuotta sitten olin juuri myynyt yritykseni ja olin toteuttamassa pitkäaikaista unelmaani. Halusin ottaa aikaa itselleni ja panostaa taiteilijaurani kehittämiseen Teneriffalla, johon minulla oli jo ennestään vahvat tunnesiteet. Vaan toisin kävi! Tapasin nykyisen mieheni melkein heti matkaan lähdettyäni ja aika nopeasti syntyi päätös, että muutan Pellinkiin. Ensimmäisenä yhteisenä kesänämme minulla oli useampi näyttely ympäri Suomea ja ainainen näyttelyiden pystytys ja purku tuntuivat työläitä. Mieheni heittikin minulle ajatuksen gallerian avaamisesta tänne Pellinkiin. Ennen kuin huomasinkaan, olin ottanut ideasta kopin ja tässä sitä nyt ollaan: avaan tänä kesänä gallerian ovet 19:nnentoista kerran”, Terttu kertaa historiaansa.

Kierrämme gallerian tiloissa ja Terttu esittelee talven aikana syntyneitä upeita töitään, joita hän on ripustamassa seinille samalla kun hän valitsee uusien töittensä joukosta tauluja Mathildedalissa avattavaan kesänäyttelyyn. Ripustus on seuraavalla viikolla ja pohdiskeleva valinta yhtenäisen kokonaisuuden luomiseksi saa Tertun ajatukset välillä karkaamaan muualle. Tertun aihepaletti on tätä nykyä varsin laaja, joten melkein voi sanoa, että hänen tauluistaan jokainen löytää suosikkinsa.

”Aina on kuitenkin vaikea ennakoida, mikä miellyttää valtavirtaa, kun näyttely on itselle tuntemattomalla paikkakunnalla, jonka asukkaita ei tunne. Jos valitsen töitä sisä-Suomeen, on valintani aivan eri kuin nyt, kun työt tulevat paikkaan, joka on etenkin purjehtijoiden suosiossa.” Vuosien varrella taiteilijalle on kuitenkin kehittynyt hyvä vainu näiden asioiden suhteen.

Talven monet kasvot

Keskustelumme siirtyy väistämättä koronaan ja pandemian tuomiin haasteisiin. Gustafssoneilla on takanaan ensimmäinen Pellingissä vietetty talvi. Yhteisen lähes 20-vuotisen avioliiton aikana miehensä Cayn kanssa Terttu on viettänyt kaikki aiemmat talvet Teneriffalla pohjoisen pikkuisessa kylässä. Koko maailmaa riepotellut pandemia esti kuitenkin pariskuntaa lähtemästä matkaan viime syksynä ja Terttu vakavoituu kertoessaan talvesta.

”Tässä kun ei enää ole teinityttö, elämän rajallisuuden tajuaminen on väistämätön tosiasia. Olen talven aikana panostanut erityisesti hyvinvointiin, niin henkiseen kuin fyysiseen. Oli varmaankin tarkoitettu, että vietimme kaamosajan Suomessa. Olen talven aikana myös saanut tarkastella ympäristöä aivan eri näkökulmasta ja koen, että tällä kaikella on ollut syvempi tarkoitus.”

Yhtä nopeasti kuin Terttu vakavoituu kertoessaan viime talvesta hän taas innostuu luetellessaan uusia työkalujaan. Ne eivät yllättäen liitykään taiteeseen vaan metsänraivaukseen. Viime kesänä hankittu pikkuruinen pihasauna lämpiää harva se päivä ja puita kuluu yllättävän paljon. Fyysinen kunto kohoaa kuin itsestään puusavotassa ja Tertun puuvajasta löytyvät kaikki tarpeelliset työvälineet.

Saisiko olla lasi kotitekoista mehua?

Joka kevät, touko-kesäkuun taitteessa, Terttu pitää ArtMarina-galleriassaan kauden avajaiset, jonne kaikki ovat tervetulleita tutustumaan taiteilijan uusiin töihin, mutta myös aiemmin tehtyihin, joille ei vielä ole löytynyt uutta kotia.

”Joskus on niin, että työ saattaa olla ”kotona” vuodenkin ja sitten siitä käydään yllättäen kahden ihmisen välinen kilpajuoksu.” Kaikkien taulujen takana on tarina ja Terttu kertoo niistä mielellään galleriavieraille. Samalla he saavat nauttia lasillisen kotona tehtyä mehua, jota aina tarjotaan paikalle tulleille.

”Urani alussa työni tunnistettiin lähinnä mystisistä henkilöhahmoista, joita maalasinkin melkein ainoastaan vuosien ajan.” Täällä itä-uusmaalaisessa saaristossa luonto ja etenkin meri on niin lähellä ihmistä ihan kaikessa, että en ole voinut olla taltioimatta sen ääretöntä kauneutta töihini. Mereen liittyvät työni ovat syntyneet kuin itsestään. Ilokseni niistä pidetään myös kovasti täällä.” Monen pellinkiläisen seinällä onkin Tertun taulu tai useampi - joko itse hankittuna tai lahjaksi saatuna.

Kesän menovinkkki

Galleria ArtMarina on auki kesäviikonloppuisin ja perille löytää helposti tienvarsiin sijoitettujen, kauniiden opasteiden avulla. Aukioloajat voi tarkistaa niin Pellinge Nyttin tapahtumakalenterista kuin gallerian FB- tai kotisivuilta. Terttu avaa galleriansa ovet mielellään myös aukioloaikojen ulkopuolella ja vieraita käykin paljon myös muina aikoina. Puhelinsoitto etukäteen on paikallaan, sillä jos et näe Terttua kurvaamassa kesätorille 30 vuotta vanhalla Motoguzzi-moottoripyörällään, tapaat hänet varsinkin loppukesästä mitä luultavimmin sienikori käsivarrella jossain päin Pellingin kauniita metsiä. Metsä kutsuu aina, kun Terttu tuntee tarvitsevansa luovan tauon ja liikuntaa.

Meri kutsuu löytöretkelle

Tertun appiukon vuonna 1954 rakentama, mustaksi tervattu sumppuvene on turpoamassa rantavedessä. Näky on kuin Tertun taulusta: kaunis ja mielikuvia luova. Terttu laskee päiviä, jopa tunteja, että pääsee ensimmäisen kerran kurvaamaan lähisaarten ympäri katsomaan, mitä aarteita talvimyrskyt ovat kuljettaneet rantoihin. Kiire on päästä merelle, mutta siellä ei enää ole hoppua minnekään. Veneen vanha, 2-hv-perämoottori pitää siitä huolen. On pakko pysähtyä kaiken tekemisen ja touhuamisen keskellä, nauttimaan tästä hetkestä tässä ja nyt. Sen hetken voi sitten jälkikäteen taltioida pensselin avulla muiden iloksi.

Galleria ArtMarina
Puh. 040 705 7461
Eidiksentie 261, 07390 Suurpellinki
artmarinablog.wordpress.com
Kesän 2021 aukioloajat: kesä-elokuu la-su 12-18
Konstrundan 4.-5.9.2021 klo 11-17 päättää kauden