Terttu Schroderus-Gustafsson

En dag i mitt liv

Pellinge Nytt 2/2021
Artikel om Terttu Schroderus-Gustafsson och Galleria ArtMarina
Text och bild: Nina Sarnow

I Pellinge Nytt har vi haft för vana att presentera både företag, företagare och personer. I år då pandemin har slagit speciellt hårt mot kultur och konst vill vi presentera en konstnär och personlighet som tagit oss alla här på Pellinge och alla vänner av skärgården med storm: Terttu Schroderus-Gustafsson.

Här kommer historien om hur livet kan hämta med sig minst sagt oväntade händelser. Vi tar läsaren med i berättelsen om hur det begav sig att Terttu kom till Pellinge för snart 20 år sedan och hur hon finner sin inspiration och något litet av vad hon gör då hon inte målar.

Skärgårdsidyll

En disig och sval eftermiddag i maj kommer jag på besök till Galleria ArtMarina. På gårdsplanen står konstnären Terttu Schroderus-Gustafsson och vinkar mig glatt välkommen. Galleriet är en del av den vackra kulturmiljön på Ednäsudden eller som Pellingeborna säger, Eidisåddn. När man blickar ut över fjärden, möter ögat horisonten där hav och himmel sammansmälter. Jag andas in den friska doften av havet som just då visar sin lugna sida.

Terttu, som är både gladlynt och pratsam, ber mig stiga in i det förtjusande galleriet som finns i ett mer än 100 år gammalt hus, målat med rödmylla. Interiören är både ljus och rogivande. Terttu berättar hur hon under den gångna vintern har målat väggarna i varje rum. Fönstren pryds av gamla, vackra spetsgardiner – ett minne av Terttus gorgångna svärmor.

Från stranden hörs ljuden från båtupplaget där vårens sjösättningsarbete är i full gång. Från stranden nära båthuset hörs ljudet av taktfasta hammarslag. En av släktens övriga familjer håller på att renovera strandbodan.

Rötterna i Norra Karelen, själen vid havet

Men hur kom det sig att Terttu, som vuxit upp i Norra Karelen, befinner sig i den här typiskt svenskspråkiga skärgårdsmiljön av alla ställen i världen?

”För cirka 20 år sedan hade jag sålt mitt företag och höll på att uppfylla min dröm om att få både njuta av friheten och utveckla mitt konstnärskap borta på Teneriffa. Jag hade sedan tidigare känt mig hemma där. Men så gick det nu inte… Där träffade jag nästan genast min nuvarande man och snart beslöt vi att Pellinge skall bli platsen där jag bäst kan utveckla mitt målande. Jag hade under vår första gemensamma sommar flera utställningar runtom i Finland. Det blev jobbigt att hela tiden hänga upp tavlor på olika orter och sedan packa allt igen i bilen för att åka iväg till följande ställe. I något skede föreslog min man att jag skulle öppna ett galleri här i Pellinge och så blev det. I sommar blir det den nittonde gången jag ordnar säsongen vernissage här.

Vi går runt i galleriet och Terttu visar sina nya skickligt målade tavlor som blivit färdiga under vintern. Hon håller på att hänga dem på väggarna och samtidigt väljer hon ut de arbeten som skall visas på en sommarutställning i Mathildedal. De skall hängas upp följande vecka och vårt samtal blir ibland uppblandat med hennes tankar om den kommande utställningen. Terttus repertoar är numera mycket bred vad som gäller både motiv och tekniker.

”Det är alltid utmanande att välja rätta motiv beroende på platsen där utställningen skall vara. För mig är Mathildedal en ny plats och kunderna därför okända. Om utställningen var i Mellersta Finland, skulle jag välja helt andra tavlor än nu, då besökarna högst troligt ofta är seglare.”
Under årens lopp har Terttu dock lärt sig att redan i planeringsskedet ta hänsyn till omgivningen.

Vinterns många ansikten

Under vår diskussion är det omöjligt att inte tala om coronan och de utmaningar som pandemin har vållat. Under sin tid tillsammans med Cay har de tillbringat varje vinter på Teneriffa och där haft fullt upp med både målande och annat viktigt. Under dessa annorlunda tider har paret för första gången stannat kvar i Pellinge och Terttu blir alvarlig när hon berättar om hur det varit.

”Jag är inte längre någon tonåring och vet väl att livet inte är oändligt. Jag har i vinter velat koncentrera mig på både psykiskt och fysiskt välmående. Det var säkert på förhand bestämt att vi skulle fira den mörka vintertiden här. Under vintermånaderna har jag fått nytt perspektiv på mångt och mycket. Allt har en mening i livet.”

Lika snabbt som Terttu blir alvarlig och talar om hur annorlunda livet blev då coronaepidemin bröt ut, lika snabbt växlar hon om till sprudlande vältalighet då hon presenterar sina nya verktyg. Denna gång gäller det inte målningsarbetet i hennes ateljé utan skogsröjningsarbete! Den lilla vedeldade bastun värms nästan varje dag och en hel mängd ved behövs. Vedhuggning stimulerar både kropp och själ och alla nödvändiga verktyg finns i det lilla vedlidret vid strandalarna.

Ett glas saft, var så god!

Varje vår, i slutet av maj eller i början av juni, öppnas Galleria ArtMarina för sommarmånaderna. Alla är välkomna att bekanta sig med Terttus nya arbeten men också för att se med nytt öga på de tavlor som ej ännu hittat sitt nya hem. ”Någon gång kan det gå så, att en tavla är ”hemma” nästan ett år och sedan blir det plötsligt konkurrens mellan två köpare.” Alla tavlor har sin egen historia och medan man lyssnar på de intressanta berättelserna blir man bjuden på hemgjord saft som värdinnan lagar varje sommar.

”Speciellt i början av min karriär innehöll mina tavlor ofta hemlighetsfulla personfigurer. Här i den östnyländska skärgården ligger naturen och speciellt havet mycket nära människan i allt. Därför känns det mycket naturligt att bevara de oändligt vackra detaljerna i mina tavlor. Mina verk med havsmotiv har uppstått nästan av sig själv och jag är väldigt glad över det mottagandet tavlorna har fått här.” Många Pellingebor har också en eller flera av Terttus tavlor hemma hos sig - antingen själv skaffade eller som de har fått som gåva.

Ett tips för sommarprogram

Galleria ArtMarina är öppet alla veckoskiften under sommaren och man hittar lätt fram med hjälp av vackra skyltar längs med vägen. Noggrannare information om öppettiderna finns i evenemangskalendern som traditionsenligt publiceras i Pellinge Nytt eller på galleriets hemsida eller fb-sida. Terttu tar gärna emot besökare också andra tider, men det lönar sig att slå en signal på förhand. Om ni råkar se en motorcyklist på en 30 år gammal Motoguzzi-motorcykel, så vet ni att Terttu är i rörelse. Likaså under svampsäsongen när man ser någon med korgen i handen var som helst i Pellingeskogarna. Skogen lockar alltid när Terttu känner att hon vill ta en kreativ paus eller behöver röra på sig.

Havet kallar den konstnärliga själen

Terttus svärfar byggde år 1954 en sumpbåt och under vårt sammanträffande ligger den i stranden för att svälla. Landskapet ser nästan ut som en av Terttus tavlor, vacker och med naturen intensivt närvarande. Terttu räknar dagar, om inte timmar, att få sätta sig i båten för första gången denna vår. Hon njuter av att köra runt de närliggande holmarna och se vad vinterstormarna har hämtat i land. Någon snabb rundtur blir det inte. Den gamla 2-hästars utombordaren är idealisk för en njutningsfull avkoppling. Man måste helt enkelt stanna upp och bara njuta av stunden och ögonblicket. Just detta ögonblick kan vi kanske se i en av hennes kommande tavlor och höra i en av hennes berättelser då vi njuter av ett glas saft på galleriverandan…

 

Galleria ArtMarina
Tel. 040 705 7461
Eidisvägen 261, 07390 Storpellinge
artmarinablog.wordpress.com
Öppet i juni-augusti lö-sö kl. 12-18
Konstrundan 4.-5.9.2021 kl. 11-17 avslutar säsongen